Terug / Home / Wijnlijst Provençaalse geroosterde kip met knoflook, citroen en olijven
Een heerlijk zondoorstoofd gerecht om jezelf te verwennen.
De typisch Provençaalse kruiden zorgen voor een stevige gebalanceerde smaak.
Wijnadvies Côtes du Ventoux, Domaine du Bon Remède

Gianat Roero Arneis (wit houtgelagerd), Giovanni Negro
Ingrediënten
Scharrelkip
3 el olijfolie extra vergine
2 citroenen
1 grote bos verse tijm
175 g zwarte olijven
4 bolletjes knoflook
eventueel 1 dl volle rode wijn
zeezout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200o C.

Kip droogdeppen en vel insmeren met olijfolie en bestrooien met zout.
Citroenen overdwars diep insnijden, maar aan elkaar laten.
Doe 1 citroen en de helft van de tijm in de buikholte van de kip.
Duw tijm tussen de poten, borst en onder de kip.
Leg de olijven onder de kip en de andere citroen naast de kip.

Rooster de kip met de borst naar beneden 40 minuten in een oven op 200 graden celcius.
Draai de kip om en leg de bollen met knoflook, die van de buitenste schil zijn ontdaan, eronder en rooster de kip nog eens 40 minuten.
Prik in de dij om te zien dat het vocht helder geel is (anders nog niet gaar).
Haal de kip en olijven uit het bakblik en laat het afgedekt een aantal minuten staan.

Eventueel de saus maken.
Anders de knoflook teentjes er los bij eten of over de kip smeren.

Braadvocht uit de bakblik halen en een deel daarvan in een keukenmachine doen.
Wijn en de teentjes knoflook toevoegen.
Pureer dit in de blender.
De saus moet romig zijn anders wat braadvocht toevoegen.
Voeg wat meegebakken citroen toe.
Kook deze saus een paar minuten totdat de wijn wat is ingekookt en de smaak zachter wordt.

Serveer de saus bij de kip.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inge van Leuven, vinoloog
J.P. Coenlaan 21
2024 AL Haarlem
tel. (023) 5253 988, fax. (023)5253983
louvin_imvanleuven@hotmail.com