Gastronomie in Italië
Italiaans eten is zeer afwisselend, verfijnd en puur natuur.
Het combineren van de gerechten met wijn is eindeloos.
Voor mij is het een prachtige keuken met heerlijke mogelijkheden.

Home / Vorige pagina / Sitemap / Wijncursussen / Wijnen / Recepten / Reisverhalen
--- Ga op deze pagina naar Italiaans menu.

Heerlijk eten in Pontremoli Achtergrond van de Italiaanse keuken
Italië is een groot land dat pas iets meer dan 150 jaar een eenheid vormt. De vele staatjes hadden hun eigen cultuur, hetgeen verklaart dat de verschillen in de gastronomie heel erg groot zijn. Toch zijn er ook overeenkomsten:
  • De ingrediënten die gebruikt worden zijn van de beste kwaliteit.
  • De gerechten zijn niet erg sterk gekruid, waardoor alle ingrediënten goed tot hun recht komen.
  • Eenvoud kenmerkt vaak de gerechten.
  • De smaak van de gerechten vertoont veel verfijning.
Dit maakt dat de Italiaanse keuken, net zoals de Franse, tot de beste van Europa behoort. De vroegere kolonisten (Barbaren, Arabieren, Carthagers, Etrusken, Turken enz) namen elk hun eigen kookgewoonte mee. Dit vormt de oorsprong van de verscheidenheid in de Italiaanse keuken. De Romeinen verfijnden de keuken en introduceerden goede wijnen bij de maaltijd. De kloosters zorgden voor het nog lang in stand houden van dit gebruik.
Waar specerijen via zee binnen gebracht konden worden (Venetië, Genua en Pisa) ontwikkelden zich de culinaire centra van Italië. Uit verschillende delen van de wereld werden producten meegebracht, die later zelf verbouwd werden. Al deze producten vinden we nu heel Italiaans, zoals:
  • Rijst wordt nu volop in de Po-vlakte verbouwd.
  • Olijfbomen zijn in bijna geheel Italië te vinden uitgezonderd in het noordwesten.
  • Tomaten is nu een belangrijke groente in Italië.
  • Maïs wordt gebruikt voor de polenta.
naar boven

Italiaans menu bestaat uit 4 gangen
In Italië kent men nauwelijks het menu. Je stelt je eigen maaltijd samen. Heel gebruikelijk is om 2 gangen te kiezen, bijvoorbeeld antipasta en secondo of primo en dolce.
  • Antipasto (meervoud antipasti)
    Vaak kleine gerechtjes, met zuivel, vlees, vis en/of groente. Heerlijk met Italiaanse toast (Bruschetta of Crostini).
  • Primo (meervoud Primi)
    Dit kan je vertalen met 1e gang. Pasta en risotto kan hieronder vallen.
  • Secondo.
    De keuze is "Carne o Pesce con Verdura" (vlees of vis met groenten). Bij het gerecht bestel je dan "contorni". Dus groente / aardappelen enz. bestel je apart. Maar vaak worden er geen aardappelen bij gegeten. Immers pasta of risotto heb je al vaak in de vorige gang gegeten.
  • Dolce
    Zoete nagerechten
  • Espresso
    Een klein kopje sterke koffie om de maaltijd af te sluiten.

Wijnspijs
Heel mooi is om Italiaanse wijn uit de streek te combineren met het gerecht uit de streek.
Wat ik erg lekker vind is Prosecco bij een antipasti buffet. De mousse neutraliseert namelijk de smaak, zodat de smaak van verschillende hapjes tot hun recht blijven komen.
Bij frisse nagerechten is bijvoorbeeld een Moscati d'Asti overheerlijk.
Bij een pasta kun je heel goed een Chianti (Toscane), Dolcetto (Piemonte) of Valpolicella (Veneto) drinken.