"Les Découvertes en Vallée du Rhône"
(wijnreis maart 2005)

Wijnboer in de Rhone
Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Sitemap
Wijnen
Wijncursussen
Piemonte (algemeen)
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria, Piemonte)
2010 (Liguria, Piemonte, Emília Romagna)
2012 (Provence, Liguria, Piemonte)
2013 (Dresden, Praha, Budapest, Ljubljana)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)
2010 (Provence en Bandol)

Ga naar: Visan, Lirac en Laudun / Gigondas en Châteauneuf du pape

De organisatie van de proeverijen
De Découvertes bestaan uit 6 dagen proeverijen gericht op de professional. Elke dag behalve de eerste en de laatste dag zijn er 4 proeverijen in 4 verschillende plaatsen. Voor ons teveel om allen te bezoeken. Op 8 en 9 maart vonden de proeverijen in het noordelijke deel van de Côtes du Rhône plaats waar Côte Rôtie, Condrieu, Cornas, Saint Péray, Crozes Hermitage, Hermitage en Saint Joseph kon worden geproefd. Vanaf 10 maart staan de wijnen van de zuidelijke Côtes du Rhône op het programma; ons doel.

Onze voorbereiding
In het weekend even bijgekomen bij mijn zus, die 3 km buiten Vaison la Romaine woont, en ons programma voorbereid. De Guide Hachettes en het Rhone boek van Parker doorgeworsteld op zoek naar goede aanwijzingen. Mijn zwager komt nog met een krantenartikel aanzetten met wijnen die in Parijs medailles hebben behaald. Op de derde dag 10 maart, onze eerste dag, van het programma van de Découvertes starten we met proeven.


naar boven

Suze la Rousse, Abbaye de Bouchet, Visan
We zijn op de volgende locaties geweest: In de ochtend op Château Suze-la-Rousse. Tegen het middag uur zijn we vertrokken naar de Abbaye de Bouchet, waar we een heerlijk buffet kregen. Vervolgens zijn we naar Visan gegaan. Hier zaten we in de Salle des Fetes.

Overal waren tafels met een overzicht proeverij. Hier kon je de betere villages proeven van de deelnemers. Daarna kon je bij de wijnmakers hun overige wijnen proeven. Vandaag ging het om Cotes du Rhone en de Cotes du Rhone Villages. Natuurlijk de wijnen uit deze omgeving.

Wat ons opviel was de verschillende stijlen per regio. Dat wil niet zeggen dat alle wijnen hieraan voldeden maar wel velen.
In de omgeving van Suze-la-Rousse waren de meeste wijnen kruidig, vaak ook met tonen van stal en wat ronder. Cotes du Rhone Village Vinsobres hoort toe aan deze wijnen.

Bij Bouchet hadden de wijnen vaak veel dierlijke geuren, alsof je in een paardenstal was. Valreas hoort tot deze wijnen. Visan, Cairanne, Saint-Cecile-les-Vignes, die wat oostelijker liggen, hadden veel meer fruit en waren zeer vurig. Natuurlijk was dit allemaal ook afhankelijk van de melange aan druivensoorten.

Hieronder een lijst van wijnmakers, waarvan ik vond dat ze hele mooie wijnen maken:
- Domain Jaume in Vinsobres
- Domaine du Coriancon in Vinsobres
- Chateau Beauchene in Piolenc
- Mas de Boislauzon in Orange
- Domaine Saint Laurent in Courthezon
- Domaine de Lumian in Valreas
- Domaine Alary Daniel et Denis in Cairanne
- Domaine Brusset in Cairanne
- Clos Petite Bellane in Valreas Cedex

Lirac en Laudun
Vandaag was de westoever van de Rhône aan de beurt. Naar Lirac en Laudun gaan we gezellig samen met mijn zuster en haar man. De proeftafel in Lirac sla ik maar over, want we zijn niet op zoek naar rosé's.
Dan geef ik hier mijn volgende verslag. Vandaag was de westoever/rechteroever van de Rhône aan de beurt. Dit gebied staat voor mij vooral bekend om de witte wijnen en de rose's. We hebben het wat rustiger aangedaan en zijn alleen maar naar 2 van de 4 proeverijen geweest, Lirac en Laudun.
Tavel zijn we niet geweest, want we zijn niet op zoek naar rose's. In de ochtend hebben we voornamelijk witte Lirac's geproefd. Wat me op viel, dat er maar weinig mooie witte wijnen te proeven waren. De mooie witte wijnen waren ook een stuk duurder dan de goede op de linkeroever van de Rhône , waar toch tegenwoordig ook mooie witte wijnen gemaakt wordt.

In de ochtend voornamelijk witte Lirac's geproefd. Wat me op viel, dat er maar weinig mooie witte wijnen te proeven waren. De mooie witte wijnen waren ook een stuk duurder dan de goede aan de andere kant van de oever, waar toch tegenwoordig ook mooie witte wijnen gemaakt kunnen worden.
Bij het georganiseerde buffet geniet ik van heerlijke oesters. Deze pasten beslist niet bij de geserveerde witte Lirac wijnen.

In Laudun hebben we wel heerlijke wijnen geproefd. Ook een aantal mooie witte wijnen. De witte wijnen hing de smaak van de druivencombinaties af. Er waren frisse vrij strakke wijnen, maar ook ronde met houtlagering en soms ook tropisch fruittonen. Zelf merk ik dat wijnen waar Viognier in gebruikt worden, mij het meest aanspraken. Maar er waren ook mooie witte wijnen gemaakt van een groot deel de Clairette druif.

De rode wijnen aan deze kant van de Rhône zijn in het algemeen fruitiger en zachter van smaak. Ze hebben minder dierlijke geuren en zijn ook minder kruidig. In ieder geval de wijnen die ik heb geproefd.

Wijnmakers waar mijn voorkeur naar uit ging zijn:
- Vigneron de Chusclan in Chusclan
(mooie witte wijn en meerdere mooie village wijnen)
- Domaine de la Valeriane in Domazan
(de witte wijn, rose en de Côtes du Rhône Vieille Vigne)
- Domaine Bouche Dominique in Camaret sur Aigues
(vooral mooie rode wijn)


naar boven

Gigondas
Bij het proeven van een Cru heb je al een bepaalde verwachting. We zochten naar souplesse. Echter niet alle wijnen vielen in de smaak.
Een positieve indruk kregen we bij:
- Domaine Brusset

Avignon (Ch9)
Vrij laat werd door de organisatie de proeverij in Avignon in het Palais des Papes voor de Châteauneuf du Pape bekend gemaakt. Dit jaar geen toppers. De Gigondas had onze voorkeur.